Geplaatst op Geef een reactie

Heeft uw hond een jas nodig?

Ruffwear-K-9-Overcoat-Winter

Wanneer is het te koud voor uw hond? Heeft uw hond een jas nodig? Het antwoord is lastig omdat honden variëren in grootte, dikte van vacht, activiteitenniveau, leeftijd, gewicht en koude tolerantie.

Vooral bij temperaturen onder het vriespunt, moeten we overwegen of onze honden nut dan wel nood hebben bij/aan extra bescherming tegen de weersomstandigheden. Het is raadzaam om enige vorm van bescherming van de hondenpootjes in te zetten wanneer de grond het vriespunt bereikt. Wanneer uw hond bij vrieskoude opspringt of zelfs botweg weigert de poten neer te zetten op de koude grond, is dit een goede indicator dat uw hond behoefte heeft aan beschermende hondenlaarzen.

Factoren die invloed hebben op koude-tolerantie:

De vacht van de hond

In het algemeen kunnen honden met een ondervacht (zoals Alaskan Huskies) tot 30 minuten lang in de sneeuw spelen zonder schade op te lopen, maar zelfs Huskies kunnen last van de koude temperaturen ondervinden als ze niet gewend zijn gemaakt aan het koude weer. Honden met een enkelvoudige of korte vacht zoals Boksers en Bullmastiffs hebben een lage tolerantie voor koud weer, daarom heeft deze hond een jas nodig bij temperaturen die het vriespunt naderen. Vergeet niet dat regen en sneeuw de gevoelstemperatuur van je hond nog verder kunnen verlagen. Het type vacht is dus uiteraard medebepalend bij de vraag of je hond een jas nodig heeft.

De leeftijd van de hond

Heel jonge en heel oude honden zijn ook gevoelig voor koude temperaturen, en missen vaak de wendbaarheid en coördinatie om op de ijzige oppervlakken te lopen. Een combinatie van hondenboots (laarsjes) en hondenjas wordt aanbevolen voor deze honden. Koude temperaturen kunnen ook artritis activeren, dus wees extra oplettend bij oudere honden of honden met gezondheidsproblemen.

Het gewicht van de hond

Honden onder de 10 kg zijn over het algemeen meer vatbaar voor onderkoeling. Ze hebben minder vet en staan over het algemeen dichter bij de grond, waardoor ze sneller geneigd zijn om af te koelen. Voor deze rassen wordt een zo volledig mogelijke lichaamsbescherming (romp) aanbevolen, zoals die bijvoorbeeld wordt geboden door de Ruffwear K-9 Overcoat.

Tekenen (indicaties) van onderkoeling:

  • Rillen
  • Stijve spieren
  • Lage hartslag en trage ademhaling
  • De hond voelt koud aan bij aanraking (lichaamstemperatuur onder de 35° C)
  • Lethargie (slaapzucht) die uiteindelijk tot bewusteloosheid leidt

Behandeling bij onderkoeling:

  1. Verplaats het dier naar een beschutte plaats
  2. Bedek de hond met warme dekens
  3. Geef de hond een warme vloeistof/suikermengsel te drinken
  4. Contacteer uw dierenarts

Preventie van onderkoeling is cruciaal voor het voorkomen van letsel. Wapen uw hond met een degelijke uitrusting ter bescherming als het kwik daalt. GROOVY DOGS adviseert de Grip Trex Hondenlaarzen, de Summit Trex Boots,  en de K-9 Overcoat, beiden van Ruffwear en beschikbaar voor kleine als grote honden-rassen!

hond een jas nodig

Bron voor ‘Heeft uw hond een jas nodig?’: Ruffwear, adventure gear.

Geef een antwoord