Geplaatst op Geef een reactie

Welke halsband of harnas kopen voor je hond?

Welke Halsband of Harnas kopen voor je hond?

Welke halsband kopen voor je hond? Of kan ik beter kiezen voor een harnas (of tuigje), of misschien wel voor een halsband én een hondentuig? Veel gestelde vragen onder hondenliefhebbers die, zo heb ik gemerkt, ook wel tot discussies kunnen leiden.

Eén iets is alvast zeker: in de huidige tijd, met een steeds groter aantal auto’s op de weg en steeds minder gelegenheid om je hond vrij te laten lopen, is het belang van degelijk materiaal groter dan ooit tevoren.

 

Welke halsband of harnas zijn het beste voor je hond?

Misschien zie je door het bos de bomen niet meer. Niet alleen is er een groot aantal aanbieders, de halsbanden en tuigen bestaan dan ook nog vaak in verschillende kwaliteiten zoals nylon, katoen, leder en tal van technische materialen. Maar hoe bepaal je nu wat voor jou en je hond de beste keuze is?

Wat is de beste uitrusting voor je hond?

Om te weten wat de beste uitrusting is voor je hond, kan ik alvast beginnen met een duidelijk uitgangspunt: het is niet het materiaal dat de hond traint… Of zoals men in de wielrennerij wel eens pleegt te zeggen: het mannetje is belangrijker dan de fiets. Een hondenlijn zal weliswaar de bewegingsruimte van je hond beperken, net zoals een front-clip harnas de kracht van het trekken van je hond deels zal reduceren, maar geen enkele vorm van uitrusting zal je hond leren om mooi naast je te lopen aan de ‘losse teugel’. Veel beter kan je je hond belonen bij gewenst gedrag dan straffen bij ongewenst gedrag. Als puntje bij paaltje komt is het aan jou om ervoor te zorgen dat de beoogde resultaten worden behaald!

Je hond draagt het beste altijd een ID Tag of plaatje met contactgegevens.

De evolutie dat honden worden voorzien van een tatoeage of chip waarbij het steeds mogelijk is de rechtmatige eigenaar van de viervoeter terug te vinden, valt absoluut toe te juichen. Maar in de praktijk blijkt toch vaak dat de klassieke ID Tag ervoor zorgt dat de verloren hond het snelste terug bij zijn/haar baasje is. Soms gaat een hond op de vlucht bij een ongeval of brand, het gaat dus niet alleen om ontsnappingspogingen bij het loslaten. Zowel voor hond als baasje is het belangrijk in deze situatie om de periode tot de hereniging zo kort mogelijk te houden.

Hoe kies je een halsband voor je hond?

Wanneer je een halsband kiest voor je hond, kies dan een exemplaar in een weefsel van goede kwaliteit of in leder. Beide hebben voordelen: katoenen of synthetische halsbanden zijn licht, voorbeelden hiervan zijn de Double Up halsband van EzyDog en de Hoopie en Knot-a-Collar halsbanden van Ruffwear. Leder is dan weer een natuurlijk materiaal, voorbeelden hiervan zijn de Pilatus, Pilatus Pur en Ceneri halsbanden van Lüti, en de Hunting, Solid Education en Petit halsbanden van Hunter. Je kiest ook beter voor een halsband die iets te groot is in plaats van iets te klein. Het zou niet de eerste keer zijn dat een goed getrainde hond tijdens de wandeling alsnog keihard aan de hondenlijn trekt bij het zien van een wild konijn. Vergeet niet dat een sterk aangespannen halsband bij een dergelijke krachttest voor heuse problemen aan de luchtpijp van je hond kunnen zorgen.

 

Banner Ruffwear EzyDog

 

Wanneer kan je best een Front-Clip Harnas gebruiken voor je hond?

Bij degelijke training kan een ervaren baasje, gecombineerd met het royaal belonen met koekjes of ‘trainers’, er best wel in slagen om de hond aan een losse lijn te laten lopen met een klassieke halsband. Maar in sommige gevallen dient de hond aangelijnd te lopen zonder eerst de gelegenheid te hebben gehad om wat stoom af te blazen. In dergelijke gevallen kan het best zo zijn dat de klassieke halsband niet volstaat. Een harnas met een clip aan de voorzijde in het midden van de borststreek, zoals het Front Range Harnas van Ruffwear, zal ervoor zorgen dat de hond een deel van zijn trekkracht wordt ontnomen en dat het brave dier zich gewillig naar je toe keert om de nodige aandacht te verschaffen. Op dat moment kan je jouw hond belonen met zowel een snoepje en/of een voorwaartse beweging, dit alles aan een niet gespannen lijn.
Een front-clip harnas kan ook een goede oplossing zijn in geval er een disproportie is in grootte, snelheid of kracht tussen jou en je hond. Het afzwakken van de trekkracht van je hond zal ertoe leiden dat je sneller resultaat behaald bij het aanleren van gewenst gedrag. In de praktijk blijkt trouwens ook dat de meerderheid van de honden een harnas best wel comfortabel en aangenaam om dragen vindt.

Gebruik je best een harnas bij kleinere honden?

Bij vele kleinere hondenrassen is het gebruik van een harnas bij het wandelen aangeraden, dit gezien het hoge risico van het beschadigen van de luchtpijp bij het trekken. Het typische harnas voor kleine honden heeft een clip op de rug van de hond. Gezien de korte pootjes zou een front-clip harnas er kunnen voor zorgen dat je kleine vriend continu struikelt over de hondenlijn. Het dient echter wel gezegd dat een harnas met een clip op de rug je hondje kan motiveren om zijn volledig gewicht in de schaal te werpen bij het trekken. Een eenvoudige manier om dit te verhelpen (die weliswaar de nodige discipline vereist)  is om bij het wandelen telkens van richting te veranderen als je hond aanstalten maakt om te trekken.

Groovy Dogs heeft tal van harnassen in zijn collectie opgenomen afhankelijk van de noden van hond en baasje. U kan hier het volledige assortiment bekijken. Hebt u extra advies nodig of wil u graag met uw hond een harnas komen passen? Spring dan gerust binnen in onze shop in Laarne, we helpen u met veel plezier verder!

Katrien.

Geef een antwoord