Geplaatst op Geef een reactie

De wolf is terug. Maar waarom vertrok hij eigenlijk?

De wolf is terug

De wolf is terug. Een historische dag. Voor het eerst in ten minste honderd jaar is er duidelijk bewijs dat het dier weer uitstapjes maakt in Nederland. Maar waarom is hij ooit weggegaan? We lieten ons bijpraten door wolfkenner Leo Linnartz van Wolven in Nederland.

De eerste wolf is Nederland binnen gelopen! Foto: J. van der Aa

De terugkeer van de wolf na ruim een eeuw afwezigheid zit er volgens Linnartz al lang aan te komen. Soms leek er echt bewijs te zijn. Vooral de dode wolf die in 2013 werd gevonden bij Luttelgeest hield de gemoederen bezig. Het beest bleek “helaas” niet ter plekke gestorven (er zaten kogelrestanten in zijn lijf). Bij elke claim van wolvenspotters ontbrak in Nederland overtuigend bewijsmateriaal, zegt Linnartz. “Het is de eerste keer in honderd jaar dat een levende wolf in Nederland gezien is en dat er goed bewijsmateriaal van is.”

Gaat het om een lone wolf of is de wolf als de muis (waar je er één ziet, zitten er tien)?

“Wolven worden geboren in een roedel. Dan zitten ze bij pa en ma en een heleboel broertjes en zusjes. Maar als ze groot worden gaan ze puberen en dan hebben ze het, net als mensenpubers, wel gehad thuis. Ze doen hun eigen ding en trekken de wijde wereld in op zoek naar een eigen territorium en een partner. Dat weggaan en zoeken doen ze in hun uppie. Dit is ook zo’n jonge wolf, op zoek naar zijn eigen plek. Het is een zwervende jonge wolf.”

“In Duitsland hebben ze meer en betere foto’s van mogelijk dezelfde wolf, die over de grens in Duitsland bij Meppen was gezien. Wolven worden in Duitsland goed gevolgd, maar deze is in zoverre bijzonder dat hij niet zo schuw is en zich vaker bij daglicht laat zien. De meeste wolven zijn voorzichtig bij mensen. Dat hebben ze van pa en ma geleerd of hebben ze zelf een keer meegemaakt. Ze verstoppen zich liever en komen bij voorkeur ‘s nachts tevoorschijn. Deze begint gewoon te lopen als hij daar zin in heeft.”

Waarom is de wolf ooit weggegaan?

“De wolf werd in Nederland te vuur en te zwaard bestreden en is bewust uitgeroeid. Dat had twee oorzaken. In die tijd was hondsdolheid een groot probleem. Er bestond geen vaccin tegen. De ziekte was ook voor mensen gevaarlijk. Tweede is dat er in die periode nauwelijks wild was in Nederland; alleen voor de zwaar beschermde adellijke jacht waren er wat herten en zwijnen. Zelfs konijnen waren zeldzaam en in particulier bezit. Wolven leefden van muizen en ratten en van afval. Ze kwamen ‘s nachts op de vuilnisbelt bij dorpen. Daar aten ze niet alleen ratten of muizen, maar ook de schapen en kalfjes van mensen.”

Waarom komt hij nu terug?

“De omstandigheden zijn gunstig. Er is overal voedsel, hij kan gemakkelijk jongen krijgen en hoeft niet voor veel overlast te zorgen. Inmiddels zitten vijf roedels op de Lüneburger Heide. Er zitten er zes op een afstand van 150 tot 200 kilometer van de Nederlandse grens. Niet alle wolven zullen de afstand van 200 kilometer afleggen, maar er zijn wolven die wel meer dan 1000 kilometer lopen, 2000 kan zelfs ook.”

Wat vindt u zo bijzonder aan de wolf als dier?

“Roofdieren, vooral grote roofdieren; daar zijn er niet zo veel van. Ze hebben een heel groot leefgebied. En bij de wolf is het zo: hij is er wel, maar je ziet hem bijna nooit. Het is net als de tijger in India en de leeuw in Afrika. Hij is mysterieus.”

En nu? Heeft hij/zij al een bijnaam?

“Wolven zijn beschermd in Nederland, dus we hoeven geen extra maatregelen te treffen. Zo’n wolf loopt tussen de 20 en 50 kilometer op een dag. Dat betekent dat je ook niet weet waar hij morgen is. Als hij geen risico vormt voor mensen mag hij gewoon gaan en staan waar hij wil. Het kan zijn dat hij geen partner vindt of het niet leuk vindt hier. Dan gaat hij gewoon weer weg.”

“Hij heeft nog geen koosnaam. Dat zou wel leuk zijn.”

Weet jij een goede naam voor deze historische wolf? Laat het weten via Twitter onder de hashtag #wolfnaam.

Bron: NRC.nl, 7 maart 2015

Geef een antwoord