Geplaatst op Geef een reactie

Uw hond begrijpt wat u bedoelt

Wat hondenliefhebbers allang wisten, is nu ook wetenschappelijk onderbouwd. De hond begrijpt wat het baasje zegt. Of tenminste: hun brein reageert net zoals mensenhersenen op spraak.

Ze begrijpen vooral de emotionele lading van spraak en niet zozeer wat er gezegd wordt.

Matthijs Schilder, Universiteit van Utrecht

Honden maken een onderscheid tussen de betekenis van woorden en de manier waarop ze worden uitgesproken. In de bovenkamer van het dier worden beide aspecten min of meer afzonderlijk in de twee hersenhelften verwerkt, net zoals dat bij ons het geval is. Dat staat te lezen in het vakblad Current Biology.

Daarbij begrijpen ze vooral de emotionele lading van spraak en niet zozeer wat er gezegd wordt, legt de niet bij de studie betrokken hondenonderzoeker Matthijs Schilder van de Universiteit Utrecht uit.

De Britten gaven honden gesproken geluidsfragmenten te horen. Daarna noteerden ze hoe de honden hun hoofd draaiden om met een van hun oren te luisteren: een teken welke hersenhelft het actiefst was. Viervoeters blijken monotone, betekenisvolle boodschappen vooral in de linkerhelft te verwerken, terwijl spraakachtig, maar betekenisloos gebrabbel in de rechterhelft eindigt, net als bij mensen.

Bron: De Morgen, 27-11-2014

Geef een antwoord